måndag, november 22, 2010

Vad är skolan till för?

Niondeklassarna i min kommun stoltserar med att inneha titeln "sveriges näst sämsta betyg" och det är inte första gången de hamnar långt ner på listan.
I år var det så mycket som var fjärde elev som inte hade tillräckliga betyg för att ens få söka till gymnasieskolan.

Efter att ha haft en tonåring i högstadiet i drygt ett år så har jag inga som helst problem med att förstå varför det ligger till på det här sättet.

Utvecklingssamtalen hålls i slutet av november, knappa fyra veckor innan betygen är satta. Om det nu är så att det behövs jobbas extra med något ämne så lär det göras i raketfart eftersom någon vink om att eleven inte uppfyller kravet godkänt, inte kommit förrän dess.


Det är tydligen väldigt problematiskt att samla in information från enhetens alla lärare för att sammanställa en lista över läxförhör och kommande prov.
"Det kanske låter lätt, men det är nästan omöjligt" har vi fått höra.
Att få en inloggning till en egen sida för eleven på nätet har jag fått veta är stört omöjligt enligt kommunens datatekniker.

Kvalificerat jävla bullshit kallar jag detta! Det kan omöjligen finnas någon som över huvud taget har försökt att lösa problemet. Kommunikationsmissar som denna ska inte existera i dagens informationssamhälle.

Jag har varit mycket stolt över min son för att han aldrig skolkat, trots att han finner skolan som det mest onödiga påfundet som någonsin funnits.
På dagens samtal fick jag veta att han hade hög frånvaro i ett visst ämne och ja, visst hade han skolkat. Men det värsta är att den så kallade Mentorn visste om det, men har inte meddelat oss föräldrar.

Vi har suttit i föräldramöte upprepade kvällar för att lösa problemen som lärarna upplever med just min sons klass, men till vilken mening?
Vi får ju för fan inga förutsättningarna för att hjälpa våra ungar. När skolan inte ens meddelar skolk och annat förrän det är försent, hur ska vi då bära oss åt?

Funderar allvarligt på en skrivelse till utbildningsnämnden. Allt som inte fungerar på denna skola skylls över på eleverna och det är de själva som får bära större delen av ansvaret för sin utbildning.
Men vad händer då med de där 24%:en som inte klarar av det vid 14 års ålder? Är det kommunens sätt att säkra framtiden för våra välnötta parkbänkar?

Dessa bänkar som alltid har varit, alltid är och alltid kommer att vara välfyllda i "Offensiva Degerfors - Mer än bara fotboll och stål"

2 kommentarer:

linda sa...

visst är det sjukt ....har samma erfarenhet som du ... och våra pojkar går ju i paralellklass.

Anonym sa...

Det låter som grabben har samma "mentor" som dottern hade.
Känner igen alla era problem. Pinsamt. Vi löser ALLT via kaffet snart. //DP